Ett reformerat resurstilldelningssystem måste premiera kvalitet, relevans och samverkan mellan akademi och näringsliv, skriver Mia Bernhardsen, chef för avdelningen för näringslivets kompetensförsörjning, och Ulrika Wallén, policyexpert för högskolepolitik, på DI debatt.
Trots att studenters och arbetsgivares behov av utbildning och kompetensutveckling har förändrats avsevärt sedan 1990-talet, har systemet för fördelning av resurser till den högre utbildningen i princip lämnats oförändrat. Det som en gång fungerade i en helt annan samhällskontext står nu i vägen för både utbildningskvalitet och arbetsmarknadens behov. Sverige behöver ett resurstilldelningssystem som är lika dynamiskt som de utmaningar vårt samhälle står inför.
Därför lanserar Svenskt Näringsliv i dag vårt inspel till regeringens kommande utredning om ett nytt system. Vårt budskap är tydligt: ett reformerat resurstilldelningssystem måste premiera kvalitet, relevans och samverkan mellan akademi och näringsliv. Sverige behöver ett system som möter både arbetsmarknadens behov och förstärker svensk konkurrenskraft för framtiden.
Det nuvarande systemet har kantats av brister i många år:
Vi föreslår ett resurstilldelningssystem som bygger på tre grundprinciper:
Excellens bör vara ett ledord för inte bara forskning utan också för utbildning. Det innebär att resurstilldelningen både ska premiera kvalitetshöjningar som stärker utbildningars status och anpassningar som gör utbildningarna mer relevanta för arbetsmarknaden.
Regeringens initiativ att tillsätta en utredning är välkommet, men arbetet måste vara inriktat på atts kapa samsyn mellan centrala aktörer för en reform, för att inte tappa tempo. Det nya systemet bör vara robust men samtidigt flexibelt nog att regelbundet kunna justeras för att möta nya behov. Förslagsvis bör en utvärdering ske minst vart femte år – det är inte rimligt att det tar trettio år innan systemet justeras på nytt.
Systemet har utretts ett antal gånger under årens lopp, men Sverige har inte råd att vänta längre på att det moderniseras och anpassas till dagens och framtidens krav. Bristen på rätt kompetens är ett av de största hoten mot Sveriges framtida välstånd. Ett reformerat resurstilldelningssystem kan skapa förutsättningar för en högre utbildning som verkligen står för excellens, kvalitet och innovation.
Vi i Svenskt Näringsliv är redo att bidra till denna omställning och ser fram emot en konstruktiv dialog med regeringen och andra aktörer. Låt oss gemensamt säkerställa att Sverige har ett utbildningssystem som möter framtidens utmaningar.
Läs debattartikeln på DI debatt
Högskola och universitet