Regeringen presenterar en STEM-strategi för Sverige. ”Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft hänger på att vi åter blir en ledande kunskapsnation”, säger Mia Bernhardsen, avdelningschef.
STEM är en förkortning av engelskans science, technology, engineering and mathematics, det vill säga naturvetenskap, teknik och matematik. Här måste Sverige stärka sin position, enligt regeringen. Det kräver att fler utbildar sig och specialiserar sig inom dessa områden.
Ambitionsnivån sätts i regeringens STEM-strategi som utbildningsminister Johan Pehrson (L) presenterade på måndagen.
–Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft hänger på att vi åter blir en ledande kunskapsnation. STEM-strategin är välkommen, och nu krävs konkreta reformer. Inte minst en stärkt matematikundervisning och utbildningar som i högre utsträckning anpassas efter arbetsmarknadens behov, säger Mia Bernhardsen, avdelningschef.
I ljuset av klimatomställningen, teknikutvecklingen och det säkerhetspolitiska läget är det extra angeläget att ha strategin, menar hon.
–Ett rimligt mål vore att Sverige siktar på att bli EU:s bästa land i PISA och TIMSS år 2035, säger hon.
Ett av regeringens mål är att fler grundskoleelever ska vara riktigt duktiga i matematik. I dag är matte inte svensk skolas starkaste ämne, tvärtom. I den senaste Pisamätningen presterade 27 procent på en låg nivå och endast 10 procent på en hög nivå. Regeringen sätter nu som mål att andelen högpresterande ska öka till 15 procent år 2033.
Vidare vill regeringen att var fjärde gymnasieelev, alltså 25 procent, ska läsa antingen det naturvetenskapliga eller det tekniska programmet. I dag är andelen runt 20 procent. På högskolenivå ska antalet studenter på STEM-utbildningar öka från 80 000 till 90 000, inklusive basårsutbildningar.
För att målen ska realiseras tillsätter regeringen en STEM-delegation. Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen, blir dess ordförande.
–Med Pia Sandvik som ordförande i STEM-delegationen ser vi också fram emot att strategin leder till konkretion, säger Mia Bernhardsen
TT, redaktionen
GrundskolaGymnasieskolaHögskola och universitet