En rundringning visar att Ilmar Reepalus förslag om vinstbegränsning i välfärden upprör företagen. Men nivån i sig väcker inte starkast känslor snarare att ideologiska värderingar får styra en hel bransch. ”Det är idiotiskt”, säger Ruth Berglund som driver äldreboende.
Enligt uppgifter föreslår Ilmar Reepalus välfärdsutredning en begränsning av välfärdsföretagens vinstuttag till åtta procent av investerat kapital plus inflationen.
Solveig Sunnebo, ägare av förskoleföretaget Helianthus, är mycket upprörd över förslaget och bryr sig inte om vilka procentsatser det handlar om.
– Han ska inte sätta något tak överhuvudtaget. Ideologiska värderingar ska inte reglera våra företag. Det allvarliga är att förslaget talar om för oss är att vi helst inte ska finnas. Att kvinnor ska ha sämre förutsättningar för företagande än män.
Liksom många kollegor i branschen investerar Solveig Sunnebo det mesta i företaget. Hon har inte tagit ut i närheten av åtta procent av sitt investerade kapital så det skulle inte påverka ekonomiskt.
– Men det påverkar min tilltro till att vara företagare, ambitionsnivån och viljan till fler investeringar.
När vinstdebatten drog igång på allvar startade hon ett bussbolag och ett fastighetsbolag för att minska sårbarheten. Där är det ingen som ifrågasätter hennes vinster, påpekar Solveig Sunnebo.
– De flesta av oss lite större företag har en plan B för hur vi ska gå vidare. Det handlar om att gå in i andra branscher där vi är välkomna.
– Vi har ju en vinstbrist i välfärdssektorn, det minsta vi behöver är ett vinstförbud, utbrister Bengt Gustavsson, grundare och vd för Hela Sveriges Assistans.
Där håller man på att förbereda sig för de förändringar som kommer i oktober. Då ändras systemen och ersättningen från det offentliga betalas ut i efterhand. Enligt Bengt Gustavsson krävs ett framtida likviditetsöverskott på 20 procent för att ha de buffertar som krävs.
– Och så det här, nästa spik i kistan. Det blir oerhörda problem i omsorgen över hela landet. Cirka 30 procent av omsorgsföretagen visade röda siffror förra året. Varför ska de kämpa för att komma tillbaka när det blir ett tak på möjligheterna att göra investeringar? Och när de lägger ner – för det blir resultatet – var ska patienterna ta vägen? Till den offentliga omsorgen som redan idag går på knäna?
– Det här är något som enbart gynnar de största företagen som kan jobba med skattefrågor. Vi med mindre verksamheter blir chanslösa, säger Bengt Gustavsson.
I Östersund driver Ruth Berglund sedan åtta år företaget Strukturrutan och äldreboendet Rådmansgatan. Hon pekar på det orimliga i att vissa företag beläggs med vinstförbud medan andra, de som till exempel levererar tjänster och produkter, inte gör det.
– Det blir ju ett A och ett B-lag i näringslivet. Nej, det är idiotiskt.
– Det finns så mycket okunskap kring det här och utredningen rör sig i samma grumliga vatten. Vilka siffror bygger det här på, åtta procent av vadå? Vi arbetar till ett fast pris som kommunen har satt, oftast lägre än i den offentliga verksamheten. När vi levererar bättre kvalitet till en lägre kostnad ska staten straffa oss för det. Det blir som Nordkorea. Går det här igenom fortsätter jag inte, det är solklart, säger Ruth Berglund.
Principen med att begränsa vinster överhuvudtaget är skadlig, slår Mats Brolin som driver Ekeby Hälsocenter i Uppsala fast. Det skapar en stor osäkerhet hos investerare som gör det svårare att expandera och utveckla verksamheten.
– Naturligtvis skrämmer det iväg dem som är villiga att satsa i välfärdssektorn. Det är otroliga investeringar som skattebetalarna slipper när privata investerare går in i stället.
Privata vårdgivare bidrar stort till branschens utveckling och driver även offentlig vård framåt, och att diskutera vinstbegränsningar i stället för att lägga allt fokus på kvalitet är illa, anser han.
– Det är helt tokigt. Ända sedan regeringsskiftet har vinstdebatten legat som en våt filt över branschen. Jag vet inte om politikerna förstår vad de håller på med utan de är så ideologiskt färgade av värderingar som ligger långt från verkligheten.
Mats Brolin är också kritisk till att just välfärdsföretagens vinster ska begränsas.
– I så fall borde politikerna ta konsekvenser av sin ideologiska inställning och begränsa alla företag som får sina intäkter från offentliga skattemedel, säger han.
Kvalitet och effektivitet i välfärdenVälfärd