Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
– Vi har tittat på kostnadseffektivitet och kvalitet inom utbildning och äldreomsorg, säger Emelie Värja, analytiker på Kommuninvest.
Det är första gången som Svenskt Näringsliv mäter kommuners effektivitet. Syftet är att se var det finns potential att spara skattepengar genom att effektivisera verksamheterna. I undersökningen har kommunernas kostnader viktats mot kvaliteten i skolan och äldreomsorgen under de senaste fyra åren.
I rapporten hamnar Ydre kommun i topp när det gäller skolans kvalitet i förhållande till kostnader, och Ödeshög när det gäller äldreomsorgen.
– Alla kommuner har ju olika förutsättningar för att kunna ha låga kostnader. Vi har lagt ytterligare vikt vid socioekonomiska faktorer och kommunens gleshet i vår beräkningsmodell utöver kostnadsutjämningen, förklarar Emelia Värja.
I topp på båda listorna finns en stor spridning bland kommunerna.
– Det är båda små och stora, glesa och täta kommuner. Det tyder på att vi har lyckats väga in många strukturella faktorer i vår undersökning, men samtidigt inte för många eftersom vi även har större städer representerade i topp 72, säger Emelie Värja.
Vad är det då som gör kommuner effektiva? Rapporten visar att lägre kommunalskatt och ökad konkurrensutsättning är två viktiga faktorer.
– Andelen köp av verksamheter har en positiv samvariation med ökad effektivitet. Samma sak med en låg skattesats. Sedan kan man inte dra slutsatsen att sänkta skatter gör kommuner mer effektiva, det kanske snarare är så att vissa kommuner har råd att sänka skatten för att de redan är väldigt kostnadseffektiva. Eller att kommunerna tvingas bli mer effektiva när skatten sänks. Men det kan också vara andra faktorer bakom resultaten, säger Emelie Värja.
Rapportens slutsats är att det finns en effektiviseringspotential på mellan sex och tio procent i svensk skola och äldreomsorg, ungefär tio miljarder för äldreomsorgen och sex miljarder för skolan. Men samtidigt är det svårt att peka på var effektiviseringen kan ske, enligt rapportförfattarna.
– Det är bara en liten del av skillnaden i effektivitet som vi kan förklara genom den här rapporten, som kopplingen till skatten och privatiseringsgraden. Men vi tror att det handlar mycket om mjuka värden som är svåra att kvantifiera, som kommunernas styrning, hur organisationen fungerar och hur man jobbar med upphandling, säger Emelie Värja.
Exempel på kommuner i toppen av rankinglistan:
Grundskolan:
Ydre
Sundbyberg
Solna
Jokkmokk
Nacka
Ystad
Skurup
Burlöv
Simrishamn
Mellerud
Aneby
Hallsberg
Munkfors
Bjuv
Söderhamn
Bollebygd
Österåker
Äldreomsorg:
Ödeshög
Årjäng
Laholm
Åre
Emmaboda
Sunne
Skurup
Sjöbo
Flen
Svedala
Nykvarn
Östra Göinge
Jokkmokk
Vallentuna
Malung-Sälen
Höganäs
Töreboda
Vilhelmina