Äldre och deras anhöriga upplever det ofta som krångligt att flytta till ett äldreboende eller få hemtjänst. ”Vi vill göra det enklare att hitta det som passar varje individ”, säger Fanny Falkenberg, en av initiativtagarna till sajten Seniorval.se, som är en guide genom den snåriga processen.
Att ordna omsorg eller boende för en äldre person som inte kan klara sig själv längre är ofta jobbigt för alla inblandade. För de flesta äldre och anhöriga är det en ny situation i en ny värld med mängder av val och beslut som ska fattas.
De båda grundarna till Seniorval.se hade mor- och farföräldrar som var i behov av äldreomsorg och deras föräldrar upplevde att det var väldigt svårt att hitta information om äldreomsorgen.
– De flesta är inte insatta i hur processerna kring äldreomsorgen ser ut och fungerar. När min farfar skulle välja hemtjänst fick han en bibba med 90 olika utförare och hade ingen aning om hur han skulle göra.
Här såg Fanny Falkenberg och Pernilla Kristofferson en lucka att fylla. De bestämde sig därför för fem år sedan för att starta sajten Seniorval.se, med information om hur äldreomsorgen fungerar och vilka alternativ som finns.
Kvalitet är olika för varje person, konstaterar Fanny Falkenberg. Någon kanske vill bo nära något speciellt, en vill ha balkong, och en annan vill kunna tala sitt hemspråk.
– Vi vill göra det enklare att hitta det som passar varje individ. Utgångspunkten är alltid de äldre och anhöriga – att se vad de behöver och försöka möta det i allt vi gör.
På sajten finns ett grundregister med kontaktuppgifter till alla äldreboenden, senior- och trygghetsboenden, hemtjänster, hushållsnära tjänster, dagverksamheter och träffpunkter i landet. Det finns också en del av sajten där kommuner och företag kan lägga upp mer utförliga presentationer som text, bild eller film.
Tanken är att det ska finnas mer utförlig information som ger en känsla av hur det är på äldreboendena och hur man jobbar, både för den äldre och för anhöriga, förklarar Fanny Falkenberg.
På sajten finns också tipsartiklar och reportage från äldreomsorgen. Här lyfts goda exempel som ska inspirera och ge en bild av hur det kan se ut.
– En flytt till ett äldreboende är en stor händelse i livet både för den det gäller och för anhöriga. Det är inte konstigt att informationsbehovet är stort.
Seniorval kan med sin organisation och sitt oberoende agera snabbt. Den senaste funktionen på sajten är en sammanställning av organisationer som jobbar med aktiviteter och gemenskap för äldre.
– Det gäller allt från dagverksamhet till träffpunkter, pensionärsorganisationer, volontärorganisationer och fikaträffar. Förhoppningen är att det ska underlätta sociala kontakter då många äldre känner sig ensamma och isolerade.
Varken Fanny Falkenberg och Pernilla Kristofferson har tidigare erfarenhet från omsorgsbranschen. De är ekonomer, och att de kommer från användarhållet tror Fanny Falkenberg är positivt.
– Eftersom vi själva varit anhöriga och nu följt statistik på sajten under fem år vet vi vilken information som efterfrågas i den situationen och hur den ska presenteras.
Sajten har 400 000 unika besökare varje år men det är inte bara de som bor i kommuner med valfrihet som söker information. Vissa vet inte ens att de bor i en kommun där de inte får välja, och många andra vill ändå ha information, om hur handläggningsprocessen ser ut, eller hur det boende de ska flytta till ser ut.
– Det är en möjlighet för kommuner och företag som vill nå ut till personer som är mitt uppe i den här processen och har de här tankarna i huvudet nu, säger Fanny Falkenberg.
Kvalitet och effektivitet i välfärden