Välfärdsutredningens förslag om vinstreglering är förödande för de privata företagen i välfärden och det drabbar ytterst vårdtagarna. Det menar de privata vårdföretagarna Hans Boberg i Hoting och Ruth Berglund i Östersund. De menar att regeringens förståelse för deras situation är lika med noll.
– Förslaget innebär en inskränkning av företagandet och skulle få långsiktigt negativa effekter för hela branschen. Utredningen borde sätta fokus på varför offentliga verksamheter går med förlust istället för vinstreglera vår verksamhet, säger Ruth Berglund, vd och ägare av omsorgsföretaget Strukturrutan i Östersund.
Strukturrutan i Östersund är ett litet privat vårdföretag som har ett tjugotal brukare och ungefär lika många anställda. Ruth Berglund menar att Ilmar Reepalus förslag om ett vinsttak på sju procent på insatt kapital för privata välfärdsföretag sätter stopp för utveckling av verksamheten.
– Om förslaget går igenom skulle vi tvingas minska rörelseresultatet med nästan 90 procent. Det går inte att bedriva långsiktigt hållbar verksamhet med så liten rörelsemarginal. Mitt företag skulle gå med förlust och jag tvingas lägga ned, säger Ruth Berglund.
Ilmar Reepalus utredning menar att vinstsyftet går ut över kvaliteten. Det är en obegriplig slutsats, menar Hans Boberg som driver tre privata hälso- och vårdcentraler med cirka 5 400 patienter i Strömsunds kommun.
– Jag kan inte förstå hur de kan säga att vi privata vårdgivare har sämre kvalitet jämfört med vad offentliga utförare har. Vad har de för belägg för det? Om det skulle vara så dåligt – varför skulle då patienterna välja att gå till oss? Det är helt och hållet självreglerande, säger han.
I Sveriges kommuner och landstings nationella patientenkät, som baseras på patienternas omdömen, har Nya Närvården varje år placerat sig bland de 30 bästa i hela landet.
– Det tycker jag är en värdemätare som talar sitt tydliga språk, säger Hans Boberg.
Han startade sin verksamhet 2010 i samband med att landstinget lade ner verksamheterna i området.
– På sex år har vi tagit över nära hälften av kommunens invånare från den offentliga vården och verksamheten går plus. Medan landstinget gick 30 miljoner kronor minus så har Nya Närvården ett plusresultat på fem miljoner kronor, säger Hans Boberg.
Nya Närvården har räknat på vad Välfärdsutredningens förslag skulle innebära för dem. Enligt deras beräkningar skulle de behöva minska rörelseresultatet med nästan 99,9 procent till 4 700 kronor.
– Det innebär en rörelsemarginal som motsvarar 15 kronor per medarbetare och månad. Med en så liten rörelsemarginal går det inte att bedriva en långsiktigt hållbar verksamhet. Om förslaget går igenom ser jag en stor risk att vi tvingas skära ner kraftigt eller lägga ned och tusentals patienter skulle drabbas. Utredarna inser inte vad som kan hända om en vinstreglering införs. Förslaget bör stoppas i papperskorgen, säger Hans Boberg.
Överenskommelsen mellan Regeringen och Vänsterpartiet om en ny lagstiftning bygger på Reepaluutredningen. Man har dock bestämt att tillsvidare vänta med regleringar för vården, vilket ska utredas igen, för presentation juni 2018.
Villkoren för privata välfärdsföretagVälfärd