Ägarskiften var i fokus när Svenskt Näringsliv och Almi arrangerade företagarmöten i Kalmar och Växjö.
Kalmar och Kronoberg har en högre andel äldre företagare, berättade Jimmi Olsson från Svenskt Näringsliv, när han inledde båda mötena.
– Både generationsskiften inom företagen och externa ägaröverlåtelser har blivit mycket lättare i Sverige sedan arvs- och gåvoskatten avskaffades. Tidigare var skattefrågorna något som tog uppmärksamhet från alla de andra viktiga frågorna som man måste arbeta med i samband med ett ägarskifte, sa Anders Ydstedt, rådgivare till Svenskt Näringsliv, som skrivit boken ”Generation Ö – som i överlåtelse” som kommit ut i anslutning till att det i höst är 20 år sedan arvsskatten avskaffades av en enig riksdag.
Ydstedt berättade om hur det gick till när arvsskatten avskaffades. Företrädare för alla partier i riksdagen framhöll 2004 hur reformen skulle underlätta familjeföretags generationsskifte, men reformen blev så mycket bättre. Nu är både skatten och krånglet borta men det är också möjligt att sälja företag, vilket har gjort att det finns fler möjligheter för ägarskiften.
Det alla hoppades på var att entreprenörer och investeringskapital skulle hitta tillbaka till Sverige, och så blev fallet. Men en kanske ännu större effekt av reformen blev att framgångsrika entreprenörer blivit kvar i Sverige och investerat både kapital och kompetens i sina nätverk. Vi har fått fler ägarskiften, en stor riskkapitalmarknad, flera framgångsrika tech och it-företag och 100-tals nya börsföretag.
Boken ”Generation Ö – som i överlåtelse” innehåller en del om skattereformerna och en del med en checklista med 10 kapitel om vad man kan behöva tänka på. Ydstedt framhöll att det är viktigt att börja i tid och att det kanske svåraste är att komma fram till vad man som företagare ska ägna sig åt när man sålt sitt företag. Det finns experter som kan hjälpa till med allt utom vad man själv ska göra i framtiden.
I Kalmar gick konsult Björn Sturesson igenom en checklista med punkter som man bör gå igenom när man gör en företagsöverlåtelse. I Växjö gick advokaterna Anders Rosholm och Lisa Lantz från RosholmDell igenom vad man som säljare och köpare bör tänka på ur ett juridiskt perspektiv. I både Kalmar och Växjö lyftes vikten av att man som köpare gör en bedömning av företaget, en så kallad Due Diligence.
Möten avslutade med den kanske svåraste frågan för den som ska köpa ett företag, nämligen finansieringen. Experter från Almi, i Kalmar Erik Elmerkind och i Växjö Magnus Sundbom, redogjorde för hur en finansieringslösning kan se ut i ett typfall för en ny köpare. Ofta handlar det om en kombination av finansiering från bank, eget kapital och Almi. En utmaning är att bankerna har en relativt kort amorteringstid för denna typ av krediter. Ibland kan en lösning vara att säljaren är med och finansierar med en revers.