Nya direktiv från EU och hur de tolkas i Sverige ställer till det för de små vattenkraftverken runt om i landet. 1600 mindre vattenkraftverk, som producerar el motsvarande ett och ett halvt kärnkraftverk, riskerar därmed att försvinna.
– Det finns en vilja att återställa vattenvägar för fisk men samtidigt finns stora behov av att behålla elproduktionen och befintliga kulturmiljöer och de intressena går emot varandra, säger Gustaf Svensson som driver Skyllbergs Bruk med fyra mindre verk och tillhörande fördämningar i drift.
Att bygga vattenvägar förbi de tiotalet fördämningar som finns till Skyllbergs Bruks kraftverk skulle ställa till stora problem.
– Vi har ganska stora fallhöjder så fisktrapporna blir väldigt långa och djupa vilket blir mycket kostsamt. Dessutom äger vi inte tillräckligt med mark för att kunna göra dessa trappor utan inskränkningar på andras fastigheter, säger Gustaf Svensson.
– Vi får alltså stora kostnader för att bygga om samtidigt som vår möjlighet att producera el i princip försvinner, säger Maria Gunnarsson, ansvarig för elnätsverksamheten på Skyllbergs Bruk.
Företaget har fördämningar som styrs av vattendomar och andra som faller tillbaka på så kallad urminnes hävd då de funnits så länge och är en viktig del av kulturlandskapet.
– Skulle befintliga dammar tas bort, vilket verkar vara den billigaste och enklaste lösningen, skulle det få enorma konsekvenser för närmiljön. Många intressen står emot varandra, säger Maria Gunnarsson. Att vattenkraftverksamheten bedrivs nära Natura 2000-områden ställer också extra höga krav. Det är omöjligt för oss att tillfredsställa alla önskemål.
– Gud skapade ett vattendrag med 4 procents lutning. Länsstyrelsens handläggare vill att vi ska bygga fiskväg med mindre än 3 procents lutning. Ett av alternativen till fiskväg som vår konsult föreslog skulle behöva bli en 750 meter lång och 4 meter djup nyskapad bäckravin, för att klara önskemålet om den låga lutningen. Det alternativet kunde vi såklart inte välja.
– Tvingas vi bygga på detta sätt kan vi lika gärna ta bort fördämningen och det är kanske det myndigheten vill? Men då blir det bara kvar ett lerdike kvar och förstörd boendemiljö runt den sjö som finns tack vare fördämningen, säger Gustaf Svensson.
– Det är lätt att hålla med om att det ska finnas fria vattenvägar men det måste fungera i praktiken. Att bygga en fisktrappa kommer dels förstöra kulturmiljön, dels ta bort möjligheten till miljövänlig och befintlig elproduktion. Dessutom är risken stort att effekten för fiskarna inte blir vad myndigheterna hoppas på, eftersom det är naturligt branta fallsträckor som ska återställas. Vi ser oss snarare som miljöhjältar som använder och vill bevara befintlig infrastruktur. Vi behöver inte gjuta fundament och ha vingar i kompositmaterial till vindkraftverk, vi har redan lokal elproduktion. Vi renoverade nyligen en av tuberna till vattenkraftverket. Den gamla var från 1946 och precis som den är den nya byggd i trä, avslutar Maria Gunnarsson.
LÄNSSTYRELSEN.