Årets ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. Karlskoga fortsätter sin framgångssaga i företagsklimatrankingen och klättar upp på topp 50 i landet och en ohotad förstaplats i Örebroregionen.
– Karlskoga är ett lysande exempel på att ett strategiskt och långsiktigt arbete som sker tillsammans med näringslivet ger bra utdelning. Sedan 2019 har Karlskoga klättrat från 227e plats till plats 48 vilket gör kommunen till den som klättrat tredje mest i hela landet de senaste fem åren, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.
I övrigt är det ont om ljusglimtar i årets ranking. Lekeberg och Hällefors är undantagen som klättrar en del men kommunerna är samtidigt långt ifrån sina toppnoteringar när de landar på plats 129 respektive 264.
– Totalt sett tappar regionen ganska mycket, i snitt 20 placeringar per kommun, vilket indikerar att företagen inte är nöjda med utvecklingen. En utveckling som ingen som jobbar med näringslivsutveckling och för ett bättre företagsklimat i den här regionen kan vara nöjd med, säger Karl Hulterström.
Det är bara Blekinge- och Gotlands län som tappar mer i snitt. Örebroregionen ligger fyra från botten när det gäller genomsnittlig ranking. Endast en kommun i regionen ligger på topp 100 och hälften av kommunerna ligger på plats 224 eller sämre.
– Det är ett nedslående resultat. Ser vi både under det senaste året och över tid så är det många kommuner som får betydligt sämre betyg i många av de parametrar vi mäter samtidigt som flera redan hade väldigt låga betyg också fortsätter att ha det, säger Karl Hulterström.
Den tidigare toppkommunen i regionen Ljusnarsberg rasar hela 123 placeringar till plats 179 efter att i flera år legat stabilt kring plats 50 i rankingen.
– Vi får gå tillbaka till 2012 för att hitta en sämre placering för Ljusnarsberg som säkerligen tappat en hel del på att ingen jobbat med dessa frågor senaste tiden. Nu är dock en ny näringslivschef på plats så hon får en del att ta tag i, säger Karl Hulterström
Sett över tid är det Laxå som tappat klart mest i rankingen. Från en 55e placering 2017 till 275e plats i år efter ett tapp på ytterligare 25 placeringar.
– Laxå låg riktigt bra till och företagarna gav mycket höga betyg för sex, sju år sedan men nu är läget ett helt annat. Det är tydligt att företagarna inte är nöjda med utvecklingen de senaste åren, säger Karl Hulterström.
I en rapport har Svenskt Näringsliv undersökt om företagen anställer fler när kommunen förbättrar sitt företagsklimat. Resultaten visar markanta skillnader i jobbtillväxt mellan kommuner som förbättrat sitt företagsklimat och kommuner som inte gjort det. Sambandet är särskilt starkt i kommuner som kraftigt förbättrat eller kraftigt försämrat sitt företagsklimat.
– Resultaten är egentligen ganska logiska, ett bättre företagsklimat leder till ett mer välmående näringsliv som utvecklas och anställer fler medarbetare. Det är skäl nog att beslutsfattare, både politiker och tjänstepersoner, tar detta på allvar. Den utveckling vi ser i flera av regionens kommuner behöver nu brytas, säger Karl Hulterström.
Om Svenskt Näringslivs kommunranking
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se