Alla är överens om att vi behöver mer och driftsäkrare energi, inte minst i södra Sverige. Allt fler företag och privatpersoner tar också initiativ för att förbättra tillgången genom egna installationer. Många har därmed erfarit hur lång tid processen tar – hos länsstyrelsen och myndigheter, men även nätägarna uppfattas av många som en bromskloss.
Varför tar det egentligen sådan tid? Vad skulle behövas för att det ska gå fortare? Och finns det hopp om att det blir lättare framöver? Svenskt Näringsliv bjöd in till frukostseminarium i Malmö för att diskutera frågorna, och intresset hos medlemsföretagen var stort. Regionchef Johan Dalén berättade att seminariet snabbt tecknats fullt, och många i publiken var på olika sätt direkt berörda av frågan.
Peter Hjalmar, regionchef på E.On, konstaterade att elförsörjningen står inför stora omställningar. De närmsta 20 åren behöver överföringskapaciteten i Sverige fördubblas och investeringsbehovet i det svenska elnätssystemet beräknas till 1000 miljarder fram till 2050.
Men om alla är överens om behoven, varför tar det då så lång tid?
Dels krävs naturligtvis en rad tillstånd från olika instanser för att få börja bygga, dels är det fler än Sverige som står inför liknande problem just nu.
– Många gör samma sak samtidigt inom Europa just nu, det innebär långa ledtider gällande material, men också att vi har svårt att få tag på personal. Har ni några ungdomar där hemma som inte vet vad de ska göra så hälsa dem att energisektorn är en framtidsbransch, tipsade Peter Hjalmar.
Att elförsörjning är en beredskapsfråga kommer inte som någon nyhet för de sydsvenska företagen, men är icke desto mindre en viktig aspekt. Att Sydsverige har så lite egen produktion gör oss väldigt sårbara för störningar i ledningssystemen. Därför håller Öresundsverket på att återställas för att fungera som tillfällig förstärkning. Men det kommer inte att räcka.
Anna Jähnke, regionråd och ordförande i Skånes effektkommission, menar att det blivit en olycklig diskussion om kärnkraft eller havsbaserad vindkraft. Sydsverige behöver båda, och mycket mer. Jähnke är för kärnkraft, understryker hon, men tvivlar på att någon sådan kommer stå färdig innan 2035, och så länge kan man inte vänta.
Jähnke berättade att regionen redan förlorat ett stort antal arbetstillfällen på grund av uteblivna investeringar beroende på otillräcklig effektförsörjning och det kommer bara bli fler om inget görs.
Att effektivisera är ett sätt att underlätta situationen, utbyggd kraftvärme har till exempel potential att spara mycket el.
– Men låt mig vara tydlig, det kommer inte vara privatpersoners snålande med el som räddar elområde 4, konstaterade Jähnke
Anna Pettersson, utvecklingsdirektör på Region Skåne, berättade att Skåne är en av tre regioner som har egen plan för nätutbyggnad, där regionen kan spela en viktig samordnande roll. Det är viktigt för att redan tidigt kunna nå en samsyn – och på så sätt hålla nere ledtiderna. Men det brådskar.
– Vi vet att det finns både nationella och internationella intressenter som vill etablera verksamhet i Skåne, men det är svårt att välja de platser man vill med tanke på tillgången till effekt. Därför kan vi inte vänta på 2035.