Länsstyrelsens uppdrag är att fungera som regeringens företrädare i länen och främja länets utveckling och samordna olika samhällsintressen. Lyckas Länsstyrelsen med sitt uppdrag? Per Eriksson (S), kommunalråd i Bengtsfors, är näst på tur i Svenskt Näringslivs artikelserie om Länsstyrelsen.
Företagen är mindre nöjda med myndigheten, enligt Tillväxtverkets undersökning ”Företagens villkor och verklighet” som gjordes 2017. Den visade att Länsstyrelsen till och med var den myndighet företagen i Sverige var minst nöjda med. Och att missnöjet är särskilt stort i Västra Götalands län, där andelen företag som upplevde kontakten med Länsstyrelsen som ”bra” är lägre än snittet i landet.
Socialdemokratiske kommunalrådet Per Eriksson, Bengtsfors, har länge varit kritisk till myndighetsutövningen, men på senare år blivit mer hoppfull i samband med att länet fick en ny landshövding.
— Den nya landshövdingen har ett uppriktigt intresse för att lyssna på kommun och näringsliv och bjöd i somras in dem så att de kan komma till tals och lyfta de problem de sett, säger han.
Frågan är dock hur man får igenom detta i myndigheten. Per Eriksson påpekar att tillämpningen av lagar och regler skiljer sig mellan länen och lyfter strandskyddet för Vänern som exempel där Västra Götalands län och Värmlands län gör olika bedömningar.
— I Bengtsfors har vi 399 sjöar, det vore kul att bygga vid någon, påpekar han.
Han lyfter också att det i praktiken också skiljer sig mellan kommuner, då vissa har mer framtidsanda och självkritik och andra inte. Eriksson tror dock att det går att förändra, då flera partiet lyft frågan med strandskyddet och menar att det känns som att det finns förutsättningar för blocköverskridande överenskommelser.
Förutom att tillämpningen av lagar och regler skiljer sig åt lyfter Eriksson också orättvisan i att mindre företag inte har samma förutsättningar att överklaga Länsstyrelsens beslut som stora företag med stora muskler.
— Det blir rättsosäkert, menar han.
Vad gäller tillväxten tror Eriksson att myndighetsutövningen kan påverka då särskilt de små företagen inte känner att det är värt besväret. Han tror också att det faktum att Länsstyrelsen inte längre har hand om frågor som rör tillväxten är en faktor som påverkar, vilket har gjort myndighetsutövningen mer fyrkantig.
Vad måste då åtgärdas för att Länsstyrelsens myndighetsutövning förbättras?
Eriksson tycker att Länsstyrelsen borde se över hur man kommer närmare medborgare och näringsliv hur man förbättrar sin rådgivande roll så att bidra till att man gör rätt från början. Utbildningsinsatser blir också viktiga då. Gällande rättsosäkerheten tycker han att man bör se över möjligheten att inrätta en särskild ombudsman som skyddar alla oavsett muskler mot orättvisa beslut.
LÄNSSTYRELSEN.