Gravida kvinnor står i kö för att få bli patienter på Maja Robséns mödravårdscentral i Alby. Att möta kvinnor med utländsk bakgrund på deras eget språk och med förståelse för kulturskillnader har blivit en succé. Men regeringens hot om vinststtak kan sätta punkt för Maja Robséns drömmar om expansion.
För fyra år sedan startade Maja Robsén från Irak mottagningen Mammaproffsen i invandrartäta Alby utanför Stockholm. Efter en lång karriär som barnmorska inom den offentliga vården ville hon förverkliga sin dröm om något eget. Det fria vårdvalet hade införts och Maja Robsén såg hur andra kvinnor startat privat mödravård, och lyckats. Hon såg också att många kvinnor i Alby hade behov som inte blev tillgodosedda på offentligt drivna mödravårdscentraler.
– Det är mycket spel för gallerierna i den offentliga sektorn. Det pratas mycket om att man månar om patienterna, men det gör man inte. Hos mig är det inte så. Jag styr min planering utifrån individens behov och vissa mammor behöver mycket mer tid, säger Maja Robsén.
I flera år arbetade hon som barnmorska på en landstingsdriven mödravårdscentral i Alby och har själv erfarit hur svårt det är att påverka arbetssituationen och prioriteringarna inom offentlig vård och omsorg.
– Vi hade inte tid att ge kvinnor extra tid, det var väldigt styrt. Det är synd. Vi föder alla barn på samma sätt, men det mammorna har i bagaget och hur man är som person är en annan femma.
Att Maja Robsén ville ägna sitt liv åt att hjälpa andra visste hon redan som barn. Som liten flicka tvingades Maja Robsén och hennes familj på flykt från Irak och kom till ett flyktingläger i Iran. Där fanns en kvinnlig läkare som gjorde ett outplånligt intryck på den femåriga Maja.
– Hon var så omtänksam. Det märktes att hon jobbade med hjärtat på sättet hon tog hand om oss flyktingar. Jag sade till mamma att jag ville bli som hon. Jag har hennes ansikte framför mig än idag, berättar Maja Robsén.
– Jag visste att jag skulle hjälpa människor. Jag brinner för att jobba med kvinnor och kvinnofrågor och jag är så tacksam att jag fick satsa på min dröm. Jag tackar Sverige för det.
Men vägen dit var lång. Tack vare att familjen hamnade i Iran kunde Maja Robsén gå i skolan, långt ifrån en självklarhet i hennes familj. Av arton syskon var hon den första och enda flickan som gått i skolan. Men att jobba och göra karriär som kvinna i Iran vad svårt. Maja Robsén gifte sig ung och blev hemmafru. Både hon och maken var politiskt aktiva och det rådde krig mellan Iran och Irak. Makens politiska engagemang gjorde det tillslut omöjligt att stanna kvar i Iran och Maja Robsén tvingades fly för andra gången i sitt liv.
– Det var krig, vi var kurder och jag var gravid. Det var bara att sadla om för nästa flytt, berättar hon.
De hade ingen anknytning till Sverige, men hade hört mycket bra saker. Det skulle vara ordning och reda i det nya hemlandet. Så var det också, tycker Maja Robsén. Den som sköter sig i Sverige har frihet, valfrihet och möjlighet att utbilda sig. 1998 var hon färdigutbildad barnmorska, och efter nästan 15 år i yrket tog Maja Robsén det stora steget att starta eget. Mottagningen i Alby blev succé och följdes av en till i Älta. Några stora vinster har det inte blivit i företaget, men de marginaler som finns är nödvändiga för att driva och utveckla Mammaproffsen, konstaterar Maja Robsén.
– Får vi en vinst så gagnar det vår personal. Vi kan investera i dem och ge dem möjlighet att gå kurser, eller bjuda dem på en bit god mat som tack för deras arbete. Sådant som ökar deras välbefinnande och hjälper dem jobba mer med hjärtat.
Regeringens planer på vinstbegränsningar för välfärdsföretag är ett reellt hot mot Mammaproffsen, konstaterar Maja Robsén. Ett vinsttak kan sätta stopp för utvecklingen av företaget.
– Jag hade gärna velat starta en tredje mottagning. Men blir det så att regeringen stramar till våra villkor blir det kanske inte så. Då måste jag göra investeringen med egna pengar som jag inte har, säger hon.
– Istället kan vi bli tvungna att skära ned och avskeda personal. Utvecklingen kommer att stanna, det blir inga nya projekt. Det är frustrerande.
Läs mer om vinster i välfärden
Villkoren för privata välfärdsföretagVälfärd